De Kracht van Rotterdam (DKVR) was een initiatief om een meer menselijk en ‘echt’ beeld van de stad te schetsen. DKVR gaf daarom vanaf 2012 ieder jaar twaalf  Rotterdamse fotografen opdracht om ieder een deel van de stad te fotograferen. Elk jaar werden dezelfde wijken vastgelegd op verschillende tijdstippen en in verschillende jaargetijden.  De foto’s werden jaarlijks met een stadstentoonstelling op verschillende plekken in de stad op groot formaat vertoond. In 2020 is de Kracht van Rotterdam gestopt.

In 2016 werd ik geselecteerd om mee te doen. Bij de loting kreeg ik de  wijk Delfshaven toegewezen om in beeld te brengen en wel gedurende 4 tijdslots, van 04.00-06.00 uur, 10.00-12.00 uur, 14.00-16.00 uur en 20.00-22.00 uur.

 

Mijn foto van de man met de waterpijp kreeg de juryprijs voor amateurfotografen. De foto heeft drie maanden lang gehangen bij de Erasmusbrug (foto rechts) en bij het Maasstad ziekenhuis.

tijdslot 20.00-22.00

 

Mijn plan was om mij te focussen op hoe de mensen in Delfshaven omgaan met het stukje groen in hun wijk. Moestuintjes, biologisch tuinieren, bbqen in parken, tegeltuintjes aanleggen enz.

Mijn eerste locatie was de Voedseltuin, een permatuin die aan de Voedselbank levert. De Tuin op de Pier was mijn tweede locatie.

Tijdslot 10.00-12.00

 

 

En verder heb ik door Delfshaven gedwaald om de wijk te beleven. Ik ontmoette op mijn wandel- en fietstochten veel mensen en had openhartige gesprekken met hen. Heel divers, van betrokken bewoners, werklozen, vrijwilligers, jonge startende ondernemers, kunstenaars, beleidmakers. Ik heb hen vastgelegd met mijn supergroothoeklens, zodat ik ook de woon- , werk- of leefomgeving kan tonen. Ik werd getroffen door hun verhalen, hun verbondenheid en hun gezamenlijk doel om wat moois van de wijk te maken en te houden. Delfshaven, groen, veel buurtinitiatieven, saamhorigheid, renovatieprojecten en jong ondernemerschap.

Tijdslot 14.00-16.00

Zo groeide mijn project Groen Rotterdam steeds meer naar  een portret van een kleurrijke wijk waar bewoners en leefstijlen ongedwongen samenleven. En dat is de Kracht van de wijk Delfshaven of ook van heel Rotterdam?

 

 

 

 

Blog over het portretteren van mensen op straat

Groeten uit Rotterdam, beelden van een andere stad (video)

Ik zou je het allerliefste in een doosje willen doen (vervolgproject, foto's en video)


 

 

 

 

Donizettilaan 25 3055 SG ROTTERDAM info@monicavankleef.nl +31 (0)648608448

Copyright © Monica van Kleef | Privacyverklaring |

Volg mij op Facebook en Instagram