Ik hou ervan om iets te vertellen met mijn foto's of het nu een portret is of een stilleven. Voor mij stopt het niet bij het maken van de foto. De fase erna, achter het beeldscherm, is net zo belangrijk, misschien ook wel spannender. Ik kan mij daarbij grenzeloos verliezen in de nabewerking in Photoshop of andere fotobewerkingsprogramma's. Tekenen in de foto, textures maken, de achtergrond vervangen. Alles mag, mits het maar helpt om het beeld te versterken. De fotomontages dwingen om langer naar het beeld te kijken en er over na te denken.

Humor of een kritische noot ontbreekt vaak niet in mijn werk. Ik pas technieken en composities toe uit de schilderkunst. Gelaagdheid in een werk om diepte te suggereren. Ik ben daarin misschien wel meer schilder dan fotograaf.


 

 

 

Portretten als schilderijen

Ook bij de portretten ligt de nadruk op een samengesteld beeld. De foto's lijken de realiteit te tonen, maar in feite zijn het gemanipuleerde beelden. 
Ik neem graag oude schilderijen als voorbeeld om "na te bouwen". Daarbij hoort het verzamelen van voorwerpen en kleding en het maken van decors of een setting.

Hans Memling is daarbij voor mij een inspiratiebron. Eén van de Vlaamse primitieven uit de 15de eeuw. Zijn portretten zijn heel direct door de manier waarop hij de figuur in close-up plaatst. Details, gelaagdheid (voorgrond, portret, landschap of interieur), ruimtewerking (doorkijkjes), een prominente rol voor de handen, veelal leunend op een tafel of schilderijlijst, zijn heel kenmerkend voor het werk. Memling was één van de eerste kunstenaars die landschappen als achtergrond toevoegde aan de portretten. Klik hier voor de "Memling portretten"

Ik probeer dan bijvoorbeeld een achtergrond te maken dat wat zegt over de geportretteerde. Het gebruik van landschappen en interieurs bijvoorbeeld als achtergrond.
Constructed photography, Konstruierte Wirklichkeit, Storytelling..... Ik noem het maar eenvoudig portretten met een verhaal.

 

 

Stillevens

Bij de moderne stillevens probeer ik met minimale en ongebruikelijke middelen een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen. Centraal staat het thema kwetsbaarheid.
De stillevens in de geest van de 17e eeuw Hollandse meesters zijn kleurrijke foto's, waaraan met Photoshop dingen zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld vlinders of een schilderachtige achtergrond. 

 

 

Documentaire projecten

De meer documentaire projecten laten een andere kant zien van Rotterdam en haar inwoners. Wie zijn zij? Wat is hun verhaal? Zie de projecten de Kracht van Rotterdam , en Tram 4 . De Groene Boog is een project over de aanleg van de A13-A16. Ook bij deze foto's voor Rijkswaterstaat probeer ik een creatieve draai aan het geheel te geven.

 

 

Video's over mijn werk

 

 

 

 

 

Donizettilaan 25 3055 SG ROTTERDAM info@monicavankleef.nl +31 (0)648608448

Copyright © Monica van Kleef | Privacyverklaring |

Volg mij op Facebook en Instagram